Hvem står bak Sandvang Kultursenters idé?

Kunstnere av Sandvang
30.8.2024

Vi er Lego og Barbora, to ildsjeler fra den kreative virksomheten Ampers& house i Fjellstrand. Vi kom til Sandvang for å forene kunst og samfunn på meningsfulle måter. Hele historien startet med å bli kjent med den fantastiske kunstneren Anne Cathrine Wilson, som har flyttet til et åpent atelier på Sandvangs loftet sammen med åtte flotte kunstnere. Med Anne Cathrine deler vi en felles visjon, og vi jobber sammen for å bringe den ut i livet. I dag vil forteller vi litt om oss selv. Vår historie er et bevis på at kreativitet har en enorm helbredende kapasitet.

Legos vej til harmoni

Oppvokst i et samfunn der musikk og felleskap var essensielt, lærte jeg fra ung alder verdien av samarbeid og kulturutveksling. Da jeg var 11, tok faren min med hjem et lydsystem, som tillot oss å lære musikkinstrumenter og, viktigere, hvordan vi skulle opptre som et band og samarbeide. Engasjementet fortsatte gjennom ungdomsårene hvor jeg tok ledende roller i både skole og kirkesamfunn, og lærte tidlig hvordan man organiserer og inspirerer fellesskap.

Rytmen av uttrykk

Mitt musikalske eventyr vokste til profesjonelle høyder med bandet Človek milión. I løpet av bandets korte, men intense levetid, kommuniserte jeg mine dypeste streben og livserfaringer på en poetisk, metaforisk måte, gjennom rap.

Å omfavne nye horisonter

Da jeg kom til Norge, deltok jeg i innsamlingsprosjekter for Amnesty International, jobbet jeg i flere heltids- og deltidsjobber innen bygg og tjenester, til jeg ble frilanser og webdesigner.

Jeg er en lidenskapelig forkjemper for Webflow-plattformen, som er et profesjonelt verktøy for å bygge skreddersydde webopplevelser som er SEO-orienterte, skalerbare og enkle å vedlikeholde.

Fra fortvilelse til skapelse: Det kreative tilfluktsstedet

Rammet av pandemien, mistet jeg evnen til å fokusere i en lengre periode. Som millioner av andre, ble min mentale tilstand utfordret, noe som førte til medisinering, dypt depressive perioder og de mørkeste øyeblikkene i mitt liv. For å bygge opp økonomien rystet av vår tapte virksomhet, jobbet jeg i et logistikkmiljø i importavdelingen. I helger og på andre skift vasket jeg biler på flyplassen.

I denne tøffe perioden, det var en suveren ting som hjalp meg til å gjenvinne min mentale balanse.

Sammen med en kjære venn, en autentisk maler, bestemte vi oss for å ha en kreativ økt med én enkel premiss:

Alt mulig, ingenting obligatorisk.

Vi ønsket å bryte syklusen av meningsløse fredagsavslutninger på arbeidsuker og skape noe sammen uten noen forventning til utfallet. Jeg tok med meg de afrikanske trommene mine og gule konvolutter for tolldokumenter fra jobb, og vi spilte musikk, jammet, skriblet poesi og malte.

For en glede det var!

Rett etter den første økten bestemte vi oss for å ha en ny økt fredagen etter. Sakte ble dedikert fokus vårt viktigste verktøy for å overvinne byrdene fra utmattet liv og en måte å uttrykke oss fullt ut og lade opp meningsfylt.

I løpet av 2023 hadde vi mer enn 20 økter, noe som også hjalp min lidenskap for tromming og skriving til å utfolde seg fullt ut.

"Dedikert fokus ble vårt viktigste verktøy for å overvinne byrdene, å uttrykke fullt ut og lade opp meningsfylt."

Barboras symfoni av kreativitet

Musikalske røtter og resonans

Fra ung alder var musikk også en familiebegivenhet, takket være min fars innflytelse. Da jeg var 13, sluttet jeg meg til ham i et band i hjembyen vår, en reise som varte nesten et tiår. I løpet av denne perioden sang jeg og spilte keyboard, og fordypet meg i en rekke sjangre. Jeg utvidet mitt musikalske repertoar ved å bli med i et funky band og en jazzkvintett. Mitt siste prosjekt i Slovakia var med reggae-bandet Konekshan, hvor vi ga ut flere musikkvideoer og hadde æren av å opptre på en av Europas fremste reggae-begivenheter, Uprising Festival i Bratislava.

Akademisk og profesjonell vekst

Jeg studerte ledelse og markedsføring ved Comenius Universitet i Bratislava. Samtidig jobbet jeg i markedsavdelingen til et olje- og gasselskap, og avanserte til rollen som Junior Marketing Specialist. Selv om jeg fant noe aspekter av jobben oppfyllende, innså jeg at min kreative ånd ikke kunne trives innenfor rammene av en typisk 9-5 bedrift.

Å omfavne kreativitet

Fotografi har også vært en lidenskap for meg i mange år, og nylig bestemte jeg meg for å gå over til profesjonell fotografering. I tillegg har jeg utviklet mine ferdigheter innen grafisk design som selvlært designer. Jeg nyter utfordringen med å oversette kreative visjoner til konkrete design og løsninger. Nå, sammen med Lego, tilbyr vi en helhetlig nettopplevelse for våre kunder, fra wireframing til design og utvikling, og sikrer at sluttproduktet både er estetisk tiltalende og funksjonelt robust.

Å dyrke kreativitet

Min reise har alltid vært drevet av en kombinasjon av visuell historiefortelling og en forpliktelse til bærekraft og innovasjon. Jeg streber etter å skape kunst som ikke bare er visuelt slående, men også dypt innvirkende. Reggae-rytmer og de dype påvirkningene av lydsystemer resonerer dypt i meg. Litterære inspirasjoner som Aldous Huxley og Hermann Hesse former mitt kunstneriske og filosofiske syn, og veileder mine anstrengelser for å skape meningsfull og autentisk arbeid.

Å fremme velvære og fellesskap

Utover design er jeg lidenskapelig opptatt av bevisst foreldreskap og personlig vekst, og fremmer både mental og fysisk velvære. Livet mitt er dypt påvirket av buddhistisk filosofi, og jeg verdsetter ærlighet, kreativitet, oppriktighet og sannferdighet i alle mine bestrebelser.

Vårt oppdrag med Sandvang

Forene samfunnet gjennom kunst

Vårt oppdrag med Sandvang er å tilføre samfunnet en kreativ ånd og forene mennesker på meningsfulle måter. Dette stedet er unikt egnet for en slik hensikt.

Festsalen: Et åpent atelier

Festsalen vil bli omgjort til et åpent atelier, og tilby kreativ tilflukt til ti dedikerte kunstnere. Arbeidsområder langs veggene og en sentral samarbeidsplattform vil fremme kreativitet og legge til rette for workshops.

Coworking muligheter

Det intime 26 kvm rommet vil romme syv coworking-plasser, perfekt for digitale skapere som søker et fokusert og inspirerende miljø borte fra hjemmets distraksjoner.

Peisestuen: En levende samfunnsstue

Peisestuen vil tjene som en levende samfunnsstue – en arena for utstillinger, diskusjoner, live kunstsesjoner og konserter. Det vil være et innbydende sted for å nyte kaffe med venner, sette pris på kunst, og delta i vekst og læring.

Bli med på vår reise

Vi er begeistret for å invitere deg til å bli med oss på denne reisen. Vårt mål er å puste liv i denne bygningen og skape et knutepunkt for fellesskap, kunst og personlig vekst. Ta kontakt med oss for å diskutere utleiene og planene, og bli en del av dette spennende eventyret. Vi håper å se deg snart på Sandvang Kultursenter.

← Tilbake til artikler